Dojoketti

Dojokäytös ja Dojoetiketti, joka pätee kaikilla aikidodojoilla:

Kaikki harjoittelevat kaikkien kanssa. Edistyneemmät auttavat aina vähemmän harjoitelleita. Mitään ei tule tehdä “väkisin” ja yksilölliset erot huomioidaan. Näin harjoittelu on kaikille turvallista ja mukavaa.  Harjoituksissa kunnioitetaan toisia harjoittelijoita ja ohjaajaa sekä noudatetaan asiallista käytöstä. Huumori ja iloinen mieli ovat kuitenkin harjoittelijoiden vakiovaruste!

Tule ajoissa harjoituksiin. Mieluummin 5 minuuttia liian aikaisin kuin liian myöhään. Jos kuitenkin myöhästyt, tule hiljaa dojolle, mene tatamin reunalle seizaan ja kumarra. Sano “onegaishimasu” ja odota, että harjoituksen ohjaaja vastaa sinulle. Saat silloin luvan liittyä mukaan treeniin.

Ota kellot, korut ym. pois ennen tatamille tuloa. Räikeiden ja tahrivien meikkien käyttö ei ole suotavaa. Sido pitkät hiukset kiinni.

Harjoituspukuna on siisti valkoinen keikogi ja valkoinen (6.-1.kyu) tai musta vyö (dan-tasot), 3.kyusta alkaen myös hakama ja halutessasi ruskea vyö. Muista pestä treenipukusi vähintään joka toisen harjoituskerran jälkeen.

Kun tulet saliin, suorita kumarrus seisaaltaan (tachirei) kohti shomenia (dojon keskusta, paikka missä on O’sensein kuva). Astuttuasi tatamille kumarra polviltaan (zarei) kohti shomenia. Toimi samoin poistuessasi, päinvastaisessa järjestyksessä.

Harjoituksen aluksi istutaan rivissä polvi-istunnassa (seiza) ja kumarretaan ohjaajan johdolla ensin kohti shomenia (shomeni rei) ja sen jälkeen ohjaaja ja harjoittelijat kumartavat (otaga ni rei) toisilleen, lausuen samalla Onegaishimasu, joka yksinkertaisuudessaan tarkoittaa “haluan harjoitella kanssanne” . Harjoituksen lopuksi toistuu sama kaava mutta nyt on vuorossa kiitos harjoituksesta eli “arigato gosaimasta”

Harjoituksen aikana ohjaaja näyttää tekniikoita / harjoituksia. Kun tekniikka on näytetty harjoittelijat kumartavat ensin ohjaajalle ja sen jälkeen harjoitusparille. Samoin kunkin harjoitteen päätteeksi kumarretaan kiitokseksi harjoitusparille. Tekniikka näytettäessä voi istua seizassa tai risti-istunnassa.

seiza

Useat kumarrukset ovat aluksi ehkä hankaliakin. mutta tulevat tutuksi rutiiniksi varsin nopeasti. Kumarruksiin ei sisälly mitään mystistä vaan ne ovat tapa toimia dojolla ja osoittaa kunnioitusta ja kohteliaisuutta salia, harjoituspareja, ohjaajaa ja O’senseitä kohtaan.

Harjoituksen aikana vältä turhaa harjoitukseen liittymätöntä pulinaa ja anna itsellesi ja muille harjoitusrauha. Kiroilu, seiniin nojailu, näkyvä haukottelu, räyhääminen, väkivaltainen tekniikka tai muu sopimaton käyttäytyminen eivät kuulu aikidoharjoituksiin. Toistuva sopimaton käytös johtaa harjoituksista poistamiseen. Sellaiseen ei kuitenkaan yleensä aikidoharjoituksissa päädytä, vaan lajin parissa olevat ymmärtävät mitä ja miksi harjoitellaan.

Osoita kunnioitusta ohjaajia ja harjoituspareja kohtaan. Jos tulet myöhässä harjoituksiin, suorita alkukumarrukset omaehtoisesti ja aloita harjoittelu vasta kun saat ohjaajalta luvan. Jos joudut poistumaan harjoituksista kesken, pyydä aina lupa ohjaajalta tai sovi asiasta ohjaajan kanssa etukäteen.

Katsojien tulee seurata harjoituksia hiljaa ja häiritsemättä. Harjoitusten valokuvaamiseen ja videointiin täytyy aina pyytää lupa ohjaajalta. (Varsinkin ulkomaiset opettajat ovat tarkkoja tästä).

Lyhyt Suomi-Japani sanasto. Sanonnat käyvät tutuksi hyvin nopeasti harjoitusten kuluessa.

 

arigato gosaimasta = kiitoksia oikein paljon (sanotaan aina treenin ja harjoittelun lopuksi)
dojo = harjoitussali
hanmi = seisonta-asento, jossa toinen jalka on edempänä kuin toinen ja takimmaisen jalan jalkaterä on kääntynyt hieman ulospäin.
hidari = vasen
keiko-gi = harjoituspuku
migi = oikea
nage = tekniikan vastaanottaja, se, joka tekee tekniikan
omote = eteen, etu-, vatsanpuoleinen, etupuoli
onegaishimasu =  “tahdon saada oppia”, sanotaan treenin aluksi ja kun kumarretaan treeniparille.
seiza = polvi-istunta
shikko = polvillaan kävely (eri asia kuin konttaus!)
shomen = Dojosta puhuttaessa salin etuosa
uke = hyökkääjä
ukemi = hallittu kaatuminen, pyörähdys tatamin kautta
ura = selänpuoleinen, taka-,
zarei = kumarrus